I-ON webinar: Svet, ki so ga ustvarili begunci

I-ON webinar: Svet, ki so ga ustvarili begunci
Prof. dr. Pamela Ballinger
Četrtek, 5. 11. 2020, ob 16.00.

Link za registracijo: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_p5QgzXoaSSqi_kC_bmgpGw

V delu z naslovom Svet, ki so ga ustvarili begunci – Dekolonizacija in zasnova povojne Italije (The World Refugees Made: Decolonization and the Foundation of Postwar Italy, 2020) prof. dr. Pamela Ballinger raziskuje italijansko povojno rekonstrukcijo v luči izgube številnih teritorialnih posesti – kolonij, protektoratov in provinc – v Afriki in na Balkanu, repatriacije italijanskih državljanov s teh ozemelj in vključevanja t. i. »nacionalnih beguncev« v času, ko je od vojne opustošeno državo preplavljal val razseljencev iz vzhodne Evrope.

Po drugi svetovni vojni je Italija služila kot pomemben laboratorij, v katerem so razprave preizpraševale in utrjevale kategorije, s katerimi definiramo in razlikujemo t. i. »tuje begunce« (torej tiste, ki so prestopili državne meje) od nacionalnih beguncev (tisti, ki tega niso storili). Posledice takšne kategorizacije so bile daljnosežne, saj so vplivale na pravne okvire, ki obstajajo še danes.

Prof. dr. Ballinger ponuja v svoji knjigi alternativno genealogijo povojnega mednarodnega begunskega režima in se osredotoča na posledice ene izmed ključnih opustitev: neupravičenosti dodelitve statusa mednarodnega begunca za tiste migrante, ki so bili umeščeni med državne begunce.

Prof. dr. Pamela Ballinger je profesorica zgodovine na Oddelku za zgodovino človekovih pravic na Univerzi v Michiganu. Diplomirala je na Stanfordu (antropologija), magistrirala na Cambridgeu (socialna antropologija) in doktorirala na Univerzi Johna Hopkinsa (antropologija in zgodovina).

Je avtorica knjige Zgodovina v izgnanstvu: Spomin in identiteta na mejah Balkana (History in Exile: Memory and Identity at the Borders of the Balkans, 2003). Preučuje tematike begunstva, dekolonizacije, človekovih pravic, morskega prostora, Italije in nekdanje Jugoslavije.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.