Planica, 1963
Domen Kaučič
5.3.2021
Domen Kaučič
5.3.2021

Planica, 1963

Leon JERE, Snemalec RTV Ljubljana snema dogodek. Planica, 22.–24. marec 1963. Zbirka Foto Slovenija II, črno-beli negativ, leica, inv. št.: FSII90b/2.


Bliža se tradicionalno marčevsko tekmovanje, ki vsako leto privabi na tisoče športnih navdušencev z vseh koncev Evrope. Poleti v Planici so prerasli v nacionalni športni praznik, ki pa je lansko leto minil brez obiskovalcev, podobna usoda ga čaka tudi letos. Povsem drugače je bilo leta 1963, ko je dogajanje takrat na Bloudkovi velikanki v objektiv ujel fotograf Leon Jere. Tekmovanje je tistega leta potekalo med 22. in 24. marcem. V treh dneh je Planico po poročanju časnika Delo obiskalo več kot 65.000 ljudi, kar je bila do tedaj rekordna udeležba. Med gosti se je znašel tudi politični vrh s Titom in Kardeljem na čelu.

Na skakalnici so se pomerili predstavniki dvanajstih držav, med favoriti pa so bili, tako kot je bilo v tistih letih običajno, predstavniki Nemške demokratične republike s svetovnim in olimpijskim prvakom in planiškim rekorderjem Helmutom Recknagelom na čelu. Prvi dan je favorite presenetil Norvežan Torgeir Brandtzæg, ki je nekoliko »pokvaril« sicer totalno dominacijo Vzhodnih Nemcev. V naslednjih dveh dnevih se je v ospredje preril mladi, 21 letni vzhodnonemški up Dieter Bockeloh, ki je pomedel s konkurenco in osvojil končno prvo mesto. Na stopničkah sta skupaj z njim stala njegova sodržavljana Ditmar Klemm in Veit Kührt. Najbolje uvrščeni Jugoslovan je bil na skupnem 21. mestu Marjan Pečar. Na posamični tekmi se je najbolje odrezal Peter Eržen, ki je drugi tekmovalni dan dosegel 11. mesto. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.