Bližajoči se pustni čas
Andreja Zupanec Bajželj
10.2.2021
Andreja Zupanec Bajželj
10.2.2021

Bližajoči se pustni čas

Že pred petimi desetletji so evropski raziskovalci menili, da sodijo maske med najpomembnejše predmete v zgodovini človeštva, saj na svetu ni rodu ali ljudstva, ki mask ne bi poznal. Maske in maskiranje dobro pozna tudi sodobnost, ki jih v vsakdanjem življenju bolj ali manj spretno uporablja in izrablja.

V slovenskem etničnem prostoru poznamo okoli 176 različnih pustnih likov oz. šemskih vlog, različne oblike pustovanj pa živijo v 738 slovenskih krajih. Skupinske in karnevalske maske ulice mest in trgov navadno napolnijo od pustne nedelje do pepelnice. Začetki karnevalske tradicije oz. Carne vale! segajo že v renesanso, a karnevalske prireditve niso postale množične vse do 20. stoletja, ko se je s povorkami začelo opozarjati na aktualne družbene, gospodarske in politične razmere na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Neustavljiv razvoj karnevalov v 21. stoletju dobiva nove pojavne oblike, pomene in vsebine, ki nam vedno bolj omogočajo pobeg v neko drugo, drugačno življenje.

Kot pravijo je predpustni čas tisti čas, ko je vsakomur oproščena kakšna neumnost. Tako smo letos v našem fotografskem arhivu pobrskali po podobah, ki so nastale v nekoč pustno – karnevalsko bogati Litiji.

Litija je med letoma 1957 in 1983 med slovenskimi karnevalskimi mesti zasedala posebno mesto. Začetki karnevalskega dogajanja v Litiji segajo že v čas pred prvo svetovno vojno. Leta 1957 je bilo tako ustanovljeno celo turistično društvo, ki je prevzelo organizacijo pustnih karnevalov. Vodili so tudi svoj lastni pustni arhiv, t.i. POPRL, Pustni odbor – Pustno rajanje Litija, ki je skrbel za vodenje karnevala ter medijsko oglaševanje.[1] Plakati, ki so vabili v Litijo, so se pojavljali po Ljubljani in bližjih krajih, redno pa so dogajanje v Litiji spremljali in o njem poročali tudi osrednji slovenski časopisi, o čemer pričajo ohranjeni prispevki in reportaže. Vodstvo karnevala se je vsako leto odločilo tudi za aktualno problematiko, ki so jo dopolnjevale posamezne maske in pustne skupine.[2]

Kako aktualni so bili Litijani pričajo obravnavane karnevalske tematike. Že leto po izstrelitvi prvega sovjetskega umetnega satelita, imenovanega »Sputnik 1«, v vesolje, 4. oktobra 1957, so svoj nevtralni satelit v vesolje na pustno nedeljo, 16. februarja 1958, poslali tudi Litijani. Leta 1959 se je Litija spremenila v pravcato kitajsko mesto, Litijo je namreč obiskal kitajski general Jiang Jieshi.[3] Na pustno nedeljo, 28. februarja 1960 pa je Litijo obiskala tudi kraljica karnevala in sicer v vlogi tradicionalnega pusta.

In kaj se je dogajalo na pustno soboto pred natanko šestdesetimi leti?

Natanko dva meseca pred prvim pravim poletom kozmonavta v vesolje (Zemljino oblo je kot prvi kozmonavt 12. aprila 1961 obkrožil Rus Jurij Gagarin) je Litija na pustno nedeljo, 12. februarja 1961, v vesolje izstrelila tudi svojega kozmonavta Kožurina. Naslovnica v reviji Tovariš se je glasila: »Jugoslovan prvi na Luni: POSAVIS JE SREČNO VZLETELA !«[4]

Slovesno povorko skozi mesto, na čelu s pravim obiskovalcem iz vesolja, težavne izračune in zapletene enačbe »Vsemirske ambulante« na bregovih Save in prvo izstrelitev kozmonavta Kožurina v vesoljskem plovilu »Posavis« v vesolje sta v svoj fotografski objektiv ujela fotografa Marjan Ciglič in Miloš Švabić.

»Kar ni uspelo doslej še nikomur, ju uspelo Litijčanom. Odlikovan z visokim redom »Pustne šeme«, se je v veliki petnajstmetrski raketi, obložen s klobasami, žemljami, nepogrešljivim dolenskim cvičkom in veliko rdečo kranjsko marelo odluščil od zemlje enooki potnik.«[5] In še več, so zapisali v časopisu Tovariš, »morda se bo na pustni torek že povrnil na Zemljo – in poročal o življenju tam gori…«.


[1] Stanka Drnovšek, Litijski karneval. V: Jurij Fikfak, O pustu …,271–272.

[2] Prav tam, 272.

[3] General Chiang Kai-shek, predsednik Republike Kitajske med letoma 1950 in 1975.

[4] Tovariš, Ilustrirani tednik »DELA«, št. 7 – 19. II. 1961, str. 20, 21.

[5] Prav tam, str. 21.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.