Fond Marjana Smerketa
Lara Rojc
3.2.2021
Lara Rojc
3.2.2021

Fond fotografa Marjana Smerketa

Fotografska dediščina Marjana Smerketa je lično zložena v posameznih kuvertah in opremljena z osnovno dokumentacijo. 

Z velikim veseljem sporočamo, da smo 2. februarja 2021 v oddelek Fototeke prejeli darilo 32 škatel originalnega, večinoma barvnega negativnega gradiva fotografa Marjana Smerketa.

Marjan Smerke (1932–2017) je bil vodja fotolaboratorija na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani. Poleg tega je bil tudi član Društva oblikovalcev Slovenije in Fotogrupe ŠOLT Ljubljana. Smerketove fotografije so bile razstavljene na več kot 130 razstavah doma in po svetu, zanje pa je prejel številne nagrade. V svoj objektiv je ujel številne naravne pojave, industrijsko pokrajino in njen vpliv na okolje, v zadnjem času pa se je posvetil zlasti fotografiranju sakralnih objektov in romarskih poti. Njegove fotografije krasijo številne monografije o sakralni umetnosti, med njimi velja izpostaviti monografijo Mati mnogih cerkva, ki je opremljena z več kot 1000 njegovimi fotografijami.

V naslednjih mesecih se bomo posvetili preučevanju in dokumentiranju fotografij z namenom, da vam jih kmalu predstavimo. Nekaj fotografij pa vam ponujamo na ogled že v spodnji galeriji.

V imenu Muzeja novejše zgodovine Slovenije in oddelka Fototeke se iskreno zahvaljujemo svojcem in vsem, ki so pripomogli, da smo lahko prevzeli Smerketovo neprecenljivo fotografsko dediščino.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.