Kontovel
Lara Rojc
19.9.2020
Lara Rojc
19.9.2020

Ribiči s Kontovela

Marjan PFEIFER st., Ribiči iz pristanišča Kontovel ob tipični podobi slovenske ribiške ladjice, Kontovel, 19. september 1945. Zbirka Foto Slovenija, črno-beli negativ, leica, inv. št.: FS2810_14a.

Leta 1945 je bila v 1. številki ilustrirane revije Tovariš objavljena reportaža Slovenskega primorja, obogatena s številnimi fotografijami. Med njimi se je pojavila tudi fotografija slovenskih ribičev iz »portiča« Kontovel, za katere avtor reportaže pravi, da so »v stoletni borbi z morjem zrastli v zagorel, tršat, neuklonljiv rod slovenskih ribičev«.[1] Še bolj kot borba z morjem, je te ljudi zaznamovala borba z okupatorjem. Avtor ga slikovito opiše kot nasilnega tujca, ki je hotel slovenskemu prebivalstvu vzeti njihovo najdražje – materinski jezik, toda kot pravi avtor, so prebivalci Kontovela ostali »od temena do peta – z vsemi svojimi običaji, z vso svojo nravjo in iz vse svoje duše – Slovenci«.[2]

Izbrana fotografija prikazuje delovne slovenske ribiče, ki pregledujejo in popravljajo ribiško mrežo. Posebno pozornost je pri avtorju vzbudila ladjica slovenskih ribičev, ki naj bi se od italijanske razlikovala po ladijskem kljunu.


[1] »Na obisku pri ljudstvu našega Primorja.« Tovariš 1/1 (1945): 6-7. http://www.dlib.si/listalnik/URN_NBN_SI_doc-GXQY2JYJ/6/index.html (Dostopno: januar 2021).

[2] Prav tam, 7.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.