Morda veste vi?
Jožica Šparovec
20.01.2021
Jožica Šparovec
20.01.2021

Morda veste vi?

Muzej novejše zgodovine Slovenije hrani izjemne količine fotografskega gradiva, več kot 2.500.000 tisoč fotografij, zato je dokumentiranje vsega tega gradiva za nas muzejske delavce zelo velik izziv. Ker je veliko teh fotografij brez vseh podatkov ali pa so podatki nepopolni, se po pomoč obračamo tudi na vas. Morda je bila katera od fotografij, ki jo bomo objavili, posneta ravno v vašem kraju ali pa so na njej osebe, ki jih boste prepoznali, zato vas lepo prosimo, če nam te podatke sporočite. 

Zanima nas, kje in kdaj je bila fotografija posneta, čim bolj natančen datum in kaj fotografija predstavlja – dogodek in prepoznane osebe ali le pokrajino, mesto, kraj,  naselje, stavbo ali predmet , pa tudi zgodbo, če je znana o tem. Do sedaj smo ob objavljanju starih, »zaprašenih« fotografij imeli že zelo lepe odzive, tako bralcev časopisov kot tudi s pomočjo naših prijateljev in znancev ali raznih poznavalcev in strokovnjakov iz raznih strok. 

Pred kratkim smo s pomočjo naših prijateljic iz Bovca, pridobili marsikateri dragocen podatek o fotografijah z Bovškega in okolice, ki bi sicer za vedno ostali neznani. Pomagali so jima tudi prebivalci z Bovca in okolice, saj sta fotografije objavili tudi na lokalni Facebook strani »Pu buško« in odziv je bil izjemen, presenetljiv in zelo hiter. Za dragoceno pomoč smo vsem izjemno hvaležni in se obenem priporočamo še vnaprej.

Vse, ki o objavljenih fotografijah karkoli veste in bi nam to želeli sporočiti, naprošamo, da za vsako fotografijo navedete njeno identifikacijsko številko (to je muzejska inventarna številka, npr. DE505/9), ki je navedena ob fotografiji, da bomo podatke pripisali pravi fotografiji.  

Vsem se za vaš odziv in vse podatke že vnaprej prisrčno zahvaljujemo, saj nam boste pomagali, da bodo stare fotografije oživele in pripovedovale. 

Svoja opažanja sporočite na elektronski naslov muzejske svetovalke, Jožice Šparovec, jozica@muzej-nz.si


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.