60 let od odhoda prve slovenske in jugoslovanske himalajske odprave v Indijo na Trisul

Te dni mineva 60 let od odhoda prve slovenske in jugoslovanske himalajske odprave v Indijo na Trisul (7120 m). Sedem Slovencev – pet alpinistov, zdravnik in novinar je pod vodstvom Staneta Kersnika 20. marca 1960 z ladjo Velebit iz pristanišča na Reki odpotovalo proti Indiji. Takrat so bili vsi osemtisočaki v Himalaji že osvojeni, a za Jugoslovane je šele takrat prišel čas, ko so se tudi oni imeli možnost preizkusiti na himalajskem prizorišču. Vsa jugoslovanska javnost je celotnemu poteku odprave posvečala izjemno pozornost, kakršne ni pozneje doživela nobena druga odprava. Njihov cilj je bila sprva najvišja indijska gora Nanda Devi, a namesto nje so dobili dovoljenje za vzpon na sosednjo skupino treh vrhov Trisula z južne, še neraziskane smeri. Uspeli so osvojiti tri še neosvojene vrhove: Trisul II (6690 m) in Trisul III (6270 m), pred tem pa še 5275 m visoki Baroltoli, prvi slovenski osvojeni pettisočak.

Morda poznate vi?

14.2.2020

V začetku januarja 2018 smo v muzeju prejeli darilo gospoda Viktorja Debelaka iz Gorenje vasi v Poljanski dolini. S fotografsko obrtjo je družina Debelak povezana že tri generacije Njegov ded Matija je s fotografsko obrtjo začel po koncu prve svetovne vojne na Sovodnju. Oče, prav tako Viktor, je imel prvi atelje v Hotavljah, po nakupu hiše v centru Gorenje vasi, pa je tja preselil tudi svoj atelje, ki obratuje še danes. Gospod Viktor Debelak nadaljuje njuno fotografsko tradicijo s sodobnimi digitalnimi pripomočki. Presodil je, da analogna fotografija sodi v naš muzej, za kar smo mu izredno hvaležni. Podaril nam je okrog 15.000 steklenih plošč in fotografij, o katerih pa žal nimamo veliko podatkov, zato se obračamo tudi na vas.

Vsi ki bi z nami radi delili informacije, oz. bi nam o priloženih fotografijah radi pomagali razjasniti kakšen podatek vljudno prosimo, da nas kontaktirate na elektronski naslov: domen.kaucic@muzej-nz.si

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.