Ljubljana ali Monte Carlo?

Posnetek nočnega utripa, ki ga je februarja 1970 v objektiv ujel Dnevnikov fotoreporter Marjan Ciglič, ni iz Monte Carla, kot bi morda kdo pomislil zaradi žarečih napisov »casino« na pročelju stavbe. Napisi so takrat vsako noč svetili na hotelu Slon. V Ljubljani igralnice sicer niso bile tako pogoste kot v mondenem Monte Carlu, saj je bila igralnica v hotelu Slon tedaj edina v Ljubljani. Odprli so jo leta 1969, a jo nato že po približno enem letu delovanja preselili v hotel Lev. 

(Objavljeno v časopisu Dnevnik v soboto, 15. februarja 2020; foto: Marjan Ciglič)

Prikolica za opice ali meščane?

Januarja 1970 so meščani pred hotelom Turist ves mesec opazovali parkirano prikolico. V njej so bivali trener in opice, ki so nastopale v kabarejski predstavi v hotelu. Ob tem so v časopisu zapisali: »Upamo le, da si ob današnjem pomanjkanju zazidljivih površin po zmernih cenah v Ljubljani ter ob pogostem spreminjanju urbanističnih programov ne bo kakšen Ljubljančan omislil podobne rešitve stanovanjskega problema. Ideja ni slaba, posebno še, ker za tako hišico ni potrebno lokacijsko in gradbeno dovoljenje.« Še enkrat: to je bilo leta 1970.

(Objavljeno v časopisu Dnevnik v petek, 31. januarja 2020; foto: Marjan Ciglič)

Tito v bolnišnici Petra Držaja

22. januarja 1970 se je v Ljubljani mudil Josip Broz – Tito. Kot so tedaj poročali v Dnevniku, je bil na rednem zdravniškem pregledu v bolnišnici Petra Držaja, nato se je eno uro zadržal v hotelu Turist, nakar se je odpeljal na Brdo pri Kranju. Časopisni poročevalci so ob tem dodali, da so »Ljubljančani po mestnih ulicah, kjer se je peljal predsednik Tito, prisrčno pozdravljali dragega gosta.«

(Objavljeno v časopisu Dnevnik v petek, 24. januarja 2020; foto: Marjan Ciglič)

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.