60 let odprave na Trisul
Jožica Šparovec
10.06.2020
Jožica Šparovec
10.06.2020

60 let odprave na Trisul

DE1003_6: Alpinist in kipar Marjan Keršič – Belač s svojo ženo, igralko Alenko Svetelovo na ladji Velebit na Reki, tik pred odhodom proti Indiji. Foto Edi Šelhaus, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Es-366-10: Člani odprave na Trisul na ladji Velebit na Reki, tik pred odhodom proti Indiji. Foto Edi Šelhaus, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Te dni mineva 60 let od odhoda prve slovenske in jugoslovanske himalajske odprave v Indijo na Trisul (7120 m). Sedem Slovencev – pet alpinistov, zdravnik in novinar je pod vodstvom Staneta Kersnika 20. marca 1960 z ladjo Velebit iz pristanišča na Reki odpotovalo proti Indiji. Takrat so bili vsi osemtisočaki v Himalaji že osvojeni, a za Jugoslovane je šele takrat prišel čas, ko so se tudi oni imeli možnost preizkusiti na himalajskem prizorišču. Vsa jugoslovanska javnost je celotnemu poteku odprave posvečala izjemno pozornost, kakršne ni pozneje doživela nobena druga odprava. Njihov cilj je bila sprva najvišja indijska gora Nanda Devi, a namesto nje so dobili dovoljenje za vzpon na sosednjo skupino treh vrhov Trisula z južne, še neraziskane smeri. Uspeli so osvojiti tri še neosvojene vrhove: Trisul II (6690 m) in Trisul III (6270 m), pred tem pa še 5275 m visoki Baroltoli, prvi slovenski osvojeni pettisočak.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.