MNZS podcast

EP.0 - Muzeji v času koronavirusa

V pilotni epizodi novega mesečnega podkasta se z direktorico Muzeja novejše zgodovine Slovenije, dr. Kajo Širok, pogovarjamo o izzivih in spremembah s katerimi se soočajo hiše kulturne dediščine v času koronavirusa

Ep.1 - Tekma je bila odpovedana

Že v prvih mesecih leta 1980 so jugoslovanski mediji na veliko poročali o zdravstvenih težavah dolgoletnega predsednika Josipa Broza – Tita. Sprejem oseminosemdesetletnika na zdravljenje v Ljubljano je budno spremljala tako domača kot tuja javnost. Predsednik je bil hospitaliziran v Kliničnem centru v Ljubljani, eni najmodernejših zdravstvenih ustanov v državi, kjer so 4. maja 1980 tudi razglasili njegovo smrt.

Kaj se je dogajalo v zadnjih mesecih življenja predsednika? Kako je potekalo zdravljenje v ljubljanskem Kliničnem centru, in kako se njegovega bivanja spominjajo takratni uslužbenci?

V prvi epizodi mesečenega podkasta nas kustosinji MNZSja, Nataša Strlič in Irena Ribič, popeljeta pa novi razstavi z naslovom Tekma je bila odpovedana - Zadnje leto življenja Josipa Broza – Tita skozi pričevanja zaposlenih v UKC Ljubljana in hranjene predmete Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

EP. 2 - Iskanje človeka

V drugi epizodi mesečnega podcasta se s kustosinjo Katarino Jurjavčič pogovarjamo o fotografu Vladimirju Simončiču, ki je predvsem bralcem ilustrirane revije Tovariš s fotografijo in z besedo celo desetletje pripovedoval o povojnem delu in življenju.

Njegovo delo je prikazano v razstavi z naslovom Vlastja Simončič: Iskanje Človeka in postavlja v ospredje posameznike, ki so se po drugi drugi svetovni vojni znašli v novem družbenem in političnem sistemu.

V izbranih objavljenih in neobjavljenih fotografijah znanih in neznanih osebnosti iz političnega, kulturnega in gospodarskega življenja, ki predstavljajo fotografov uvid v prvo povojno desetletje, iščemo podobe Človeka z veliko začetnico.

EP.3 – Ata Matija

Detektivsko obarvana tretja epizoda MNZS podcasta odstira tančico zamolčane družinske zgodovine.
V želji, da bi sestavila manjkajoče drobce zgodbe starega očeta, ki ga je druga svetovna vojna popeljala iz rodnih Jesenic na vse konce Evrope, nam je obiskovalka muzeja prvič zaupala vpogled v vsebino njegovega dnevnika.
Od prisilne mobilizacije v nemško vojsko do priključitve V. prekomorski brigadi, skupaj z dr. Moniko Kokalj Kočevar, odkrivata zgodovinska ozadja in dogodke drugega svetovnega konflikta in tako orišeta zanimivo, ponekod tragično, osebno zgodbo vračanja domov.


Šmit, J., Bordon, R. in Klun, A. (1969). Peta prekomorska brigada. Nova Gorica : Soča.

Uršič, I. (ur.). (2014). Prekomorci : ob 70-letnici prihoda prvih slovenskih prekomorskih pripadnikov NOVJ na jugoslovansko bojišče. Koper : Pokrajinski arhiv ; Ljubljana : Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Haderlap, M. (2018). Angel pozabe. Maribor : Litera.

Prisilno mobilizirani - dokumentarni film

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.

EP.4 – Skrivnosti likovne zbirke

S kustosinjo Tino Fortič Jakopič odkrivamo likovno zbirko Muzeja novejše zgodovine Slovenije: zakladnico vizualnih pripovedi in (pre)izkušenj XX. stoletja. 

EP.5 – 1920: pričakovanje in sence razočaranja

Dvajseta leta XX stoletja so pustila poseben pečat: Številni dogodki razkrivajo, kako se je spremenilo vsakdanje življenje evropskih prebivalcev in kako globoke posledice je pustila prva svetovna vojna. Splošne življenjske razmere so se le počasi izboljševale, tradicionalne vrednote pa so izgubljale svoj vpliv. 

Ni naključje, da je začetek dvajsetih let v kolektivnem spominu ostal po plesih in jazzu v velemestnih središčih, poskusih ženske emancipacije in izbruhih »modernosti«; življenje je iskalo nove načine premagovanja smrti in ruševin.

O vstopu v »nora« dvajseta se pogovarjamo z dr. Markom Štepcem, avtorjem razstave Izbrane podobe: 1920 - na ogled do 20. oktobra v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.
Danes odprto
Cekinov gradZaprto
Grad RajhenburgZaprto
Depoji državnih muzejev v Pivki00:00 - 00:00

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.