Policijska čelada

AVGUST

Poletje je čudovit letni čas, obarvan s počitnicami, morjem, sladoledom in prijetnimi toplimi večeri. Zraven tega pa nas obdari tudi z vročino, pred katero bežimo v senco, se skrivamo v klimatiziranih prostorih, ali pa jo lajšamo na kak drugačen način.

V preteklosti so temu prilagodili celo uniforme miličnikov (tako smo takrat imenovali policaje), ki so usmerjali promet. Nekaj urno stanje na soncu in razgretem asfaltu je gotovo vsaj malo olajšala predpisana posebna letna uniforma, ki je bila popolnoma bela. Tako smo v cestnih križiščih od konca šestdesetih do začetka sedemdesetih srečevali miličnike in miličnike študente v belih uniformah z belimi zaščitnimi čeladami – našim predmetom meseca.

Tako imenovana »posebna letna uniforma« je bila sestavljena iz belih hlač ali ženskega krila, bele bluze, belih čevljev, nogavic in rokavic ter kape s senčnikom, baretke ali predstavljene bele usnjene čelade. Čeprav se je omenjena uniforma začela opuščati že v osemdesetih, smo lahko predvsem v obalnih mestih kakšnega prometnega policaja opazili še v devetdesetih.

 

Predmet meseca

Obtežilnik

Obtežilnik

Pred desetimi leti je Slovenija v komajda četrtem letu sobivanja v skupnosti evropskih držav, kot prva izmed novih držav članic …
Preberi več
Otroški smučarski čevlji

Otroški smučarski čevlji

Kot predmet meseca januarja in letnemu času primerno predstavljamo par otroških smučarskih čevljev Alpina. Narejen za prve smučarske korake …
Preberi več

Loading...

X