Policijska čelada

AVGUST

Poletje je čudovit letni čas, obarvan s počitnicami, morjem, sladoledom in prijetnimi toplimi večeri. Zraven tega pa nas obdari tudi z vročino, pred katero bežimo v senco, se skrivamo v klimatiziranih prostorih, ali pa jo lajšamo na kak drugačen način.

V preteklosti so temu prilagodili celo uniforme miličnikov (tako smo takrat imenovali policaje), ki so usmerjali promet. Nekaj urno stanje na soncu in razgretem asfaltu je gotovo vsaj malo olajšala predpisana posebna letna uniforma, ki je bila popolnoma bela. Tako smo v cestnih križiščih od konca šestdesetih do začetka sedemdesetih srečevali miličnike in miličnike študente v belih uniformah z belimi zaščitnimi čeladami – našim predmetom meseca.

Tako imenovana »posebna letna uniforma« je bila sestavljena iz belih hlač ali ženskega krila, bele bluze, belih čevljev, nogavic in rokavic ter kape s senčnikom, baretke ali predstavljene bele usnjene čelade. Čeprav se je omenjena uniforma začela opuščati že v osemdesetih, smo lahko predvsem v obalnih mestih kakšnega prometnega policaja opazili še v devetdesetih.

 

Predmet meseca

PROTESTNA TRANSPARENTA ANTONA TOMAŽIČA

PROTESTNA TRANSPARENTA ANTONA TOMAŽIČA

Pred tridesetimi leti – junija in julija 1988 – je Anton Tomažič, pozneje član Slovenske demokratske zveze (SDZ) in volilnega …
Preberi več
(R)evolucija muzeja 1948-2018

(R)evolucija muzeja 1948-2018

Tokratni predmet napoveduje razstavo ob 70-letnici Muzeja: (R)evolucija muzeja 1948-2018, ki jo odpiramo 16. junija 2018! …
Preberi več

Loading...

X