Policijska čelada

AVGUST

Poletje je čudovit letni čas, obarvan s počitnicami, morjem, sladoledom in prijetnimi toplimi večeri. Zraven tega pa nas obdari tudi z vročino, pred katero bežimo v senco, se skrivamo v klimatiziranih prostorih, ali pa jo lajšamo na kak drugačen način.

V preteklosti so temu prilagodili celo uniforme miličnikov (tako smo takrat imenovali policaje), ki so usmerjali promet. Nekaj urno stanje na soncu in razgretem asfaltu je gotovo vsaj malo olajšala predpisana posebna letna uniforma, ki je bila popolnoma bela. Tako smo v cestnih križiščih od konca šestdesetih do začetka sedemdesetih srečevali miličnike in miličnike študente v belih uniformah z belimi zaščitnimi čeladami – našim predmetom meseca.

Tako imenovana »posebna letna uniforma« je bila sestavljena iz belih hlač ali ženskega krila, bele bluze, belih čevljev, nogavic in rokavic ter kape s senčnikom, baretke ali predstavljene bele usnjene čelade. Čeprav se je omenjena uniforma začela opuščati že v osemdesetih, smo lahko predvsem v obalnih mestih kakšnega prometnega policaja opazili še v devetdesetih.

 

Predmet meseca

Dnevnik fotoreporterja Marjana Cigliča

Dnevnik fotoreporterja Marjana Cigliča

Marjan Ciglič, markantni Dnevnikov fotoreporter, je ustvaril izjemen fotografski opus, ki je danes eden od najbogatejših in nepogrešljivih fondov …
Več
Spominska knjiga iz Afrike

Spominska knjiga iz Afrike

Spominska knjiga z naslovom Prof. Ivanu Rudolfu v zahvalo je nastala decembra 1942 v britanskem taborišču za vojne ujetnike …
Več

Loading...

X