Že dolgo nismo videli in slišali …

Že dolgo nismo videli in slišali …

Avtorica razstave: Nataša Strlič

Razstava koncertnih fotografij  (1979–1987)

Fotografska razstava Janeza Bogataja obiskovalca popelje v  nacionalno zapleteno, gospodarsko krizno, politično negotovo  a hkrati  glasbeno bogato obdobje v dobrem desetletju pred razpadom Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Črno bele podobe, ki jih je Janez Bogataj kot fotograf tednika Mladina  ustvaril med letoma 1979 in 1987, večinoma na in pod slovenskimi koncertnimi odri odražajo vso pestrost takratnega koncertnega  dogajanja, tako domačih kot tujih izvajalcev različnih zvrsti.

Razstava na ogled ponuja predvsem fotografije s punk in rock koncertov ter  festivalov, ki jih je Bogataj obiskoval ne samo po službeni dolžnosti, kar pa ne pomeni, da  s svojim Nikonom F ni beležil tudi ostalih glasbenih zvrsti.

Udarnim podobam punk rock izvajalcev  Pankrtom,  Buldožerjem, Nietom in Azre, Iron Maidena, Motörheada …, in mnogih drugih bolj ali manj znanim nastopajočim  na festivalih Novi rock (1981, 1983, 1984) in Rock Otočec (1983) se na razstavi pridružijo tudi podobe glasbenikov povsem drugačnih žanrov.

Na Bogatajevih fotografijah so obrazi, ki jih danes prepoznamo v drugih vlogah in okoljih. Matejo Koležnik kot uspešno režiserko, Vincie Vouge Anžlovarja, pevca skupine Markus 5 prav tako, Norina Radovan, glas skupine Gloria je ostala v glasbi, a kot operna pevka, …

Večina portretirancev s fotografij je glasbeno že davno umolknila. Tokratna razstava je  odlična priložnost, da jih obiskovalci prvič/ponovno vidijo  tudi na nekaterih premierno prikazanih  fotografijah Janeza Bogataja, ki jih danes hrani  Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Niet, 13.10.1984, Ljubljana

Pankrti, 6. 4. 1984, Ljubljana

Mateja Koležnik, oktober 1980, Ljubljana

X