Obtežilnik

FEBRUAR

Obtežilnik s klekljano čipko

Pred desetimi leti je Slovenija v komajda četrtem letu sobivanja v skupnosti evropskih držav, kot prva izmed novih držav članic Evropske unije, kot prva izmed nekdanjih komunističnih držav in kot prva izmed slovanskih držav, od 1. januarja do 30. junija 2008 predsedovala Svetu Evropske unije. Slovenija je vodila glavno ustanovo za sprejemanje odločitev o Evropski uniji s 27 državami in 490 milijoni prebivalcev. Vodila je delo vseh sestav Sveta EU in Evropskega sveta, zastopala Svet EU v odnosu do drugih institucij EU in zastopala stališča EU v odnosih z drugimi organizacijami in državami sveta. S tem je Slovenija odigrala mednarodno vlogo, kakršne v svoji zgodovini še ni imela.

Tik pred prevzemom predsedovanja je člane uradne delegacije ob srečanju Konference predsednikov Evropskega parlamenta in slovenskega predsedstva EU obdarila s steklenim obtežilnikom z ročno klekljano čipko iz kovinske niti avtorja Andraža Debeljaka. Obtežilnik po besedah dr. Janeza Bogataja nosi simbolno sporočilo: » Srečanja v Sloveniji naj utrjujejo prijateljske vezi!”

Obtežilnik je iz muzejske zbirke predmetov Predsedovanja Slovenije Svetu EU. Muzeju ga je podaril Protokol Republike Slovenije.

 

Predmet meseca

(R)evolucija muzeja 1948-2018

(R)evolucija muzeja 1948-2018

Tokratni predmet napoveduje razstavo ob 70-letnici Muzeja: (R)evolucija muzeja 1948-2018, ki jo odpiramo 16. junija 2018! …
Preberi več
Hranilnik zmajček

Hranilnik zmajček

»Hojladrija, hojladra dinarčki cingljajo. Če jih več je, slajši so, dosti več veljajo,« je v reklamnem filmu Dinar na dinar …
Preberi več

Loading...

Deli

X