Lesket ujetih trenutkov

Lesket ujetih trenutkov

Zgodovinski atrij Mestne hiše Ljubljana od 9. do 31. maja 2017
Muzej novejše zgodovine Slovenije od 9. maja do 14. junija 2017
Avtorica razstave: Andreja Zupanec Bajželj

Lesket ujetih trenutkov – retrospektivna razstava fotografij fotografskega mojstra Boža Štajerja

Mineva petdeset let od smrti fotografa Boža Štajerja, enega izmed izjemnih fotografskih mojstrov, katerih življenjski opus hranimo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Zapuščini deset tisoč petstopetinpetdesetim fotografijam, ki jih v muzeju hranimo v treh obsežnejših fotografskih zbirkah, se je leta 2012 pridružila še zapuščina, za katero so dobrih petinštirideset let skrbeli svojci. Fotografova potomca, sin Božo Štajer ml. ter hči Jana Štajer Bajželj, sta nam v skrb in hrambo podarila še dobrih deset tisoč modnih, reklamnih in avtorskih fotografij ter fotografij iz časa očetovega službovanja v podjetju Triglav film (1948–1963).

Sto izbranih fotografskih podob Boža Štajerja vas tako meseca maja in junija 2017 vabi k ogledu na dve lokaciji:

v Muzej novejše zgodovine Slovenije od 9. maja do 14. junija 2017

Zaljubljena podoba Vesne in Sama, težave in zapleti ovdovelega Štefuca, nepoboljšljivi pogledi Kekca in zakulisja številnih filmskih snemanj so na ogled v preddverju Viteške dvorane Muzeja. Božo Štajer je s fotografsko kamero sodeloval pri snemanju kar osmih slovenskih filmov: Na svoji zemlji (1948), Svet na Kajžarju (1952), Ne čakaj na maj (1957), Dobro morje (1958), x-25 javlja (1960), Nočni izlet (1961), Tistega lepega dne (1962) in Srečno, Kekec (1963). Izbranim fotografijam iz opusa, ki je nastal med fotografovim delovanjem pri podjetju Triglav film, se na razstavi pridružujejo še družinske fotografije.

v Zgodovinski atrij Mestne hiše Ljubljana (Mestni trg 1) od 9. do 31. maja 2017

V Mestni hiši je na ogled dvainštirideset fotografij iz šestih večjih fotografskih sklopov, med njimi serija fotografij Sečoveljskih solin – ujeti trenutki pridobivanja in odvažanja soli so resnično dih jemajoči – in serija moških, ženskih in otroških portretov. Fotografski mojster je med drugim na filmski trak ujel podobo sabljača Rudolfa Cvetka, prvega slovenskega dobitnika olimpijske medalje. Na ogled je tudi pet izbranih fotografij slovenske prestolnice in serija dokumentarnih posnetkov znanih slovenskih kiparjev, katerim je Božo Štajer fotografiral njihove umetnine za objavo v katalogih ter v razstavne in druge dokumentarne namene.

Obrazstavni program:

Maj in junij 2017; Dvorana Silvana Furlana, Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana

Razstava fotografij Boža Štajerja iz zbirk Triglav film in Viba film iz arhiva Slovenske kinoteke; avtorica: Metka Dariš.

Ponedeljek, 29. maj 2017 ob 19.00 uri; Večer SFA. Dvorana Silvana Furlana, Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana

Projekcija filmske uspešnice Ne čakaj na maj (režiser Franitišek Čap, 1957, čb, 35 mm, 108 min) v organizaciji Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS Slovenije, zanj: mag. Tatjana Rezec Stibilj.

Deli

X