Leseni skiro

MAREC

Mesec marec smo obarvali v otroški “dan pomladi” v 50. letih in poiskali predmet, ki je takrat prinašal obilico veselja in izzivov – leseni skiro.

Ko iz gozdnih tal pokukajo prvi popki zvončkov in telohov ter se najprej sramežljivo, potem pa z vsakim dnem bolj pogumno nastavljajo sončnim žarkom, vemo da je tu pomlad in z njo vsa sproščenost in veselje. Ta mesec jo iščemo pri najmlajših. Ni lepšega kot zapoditi se s kolesom, triciklom ali skirojem po vrtu ali v bližini domačega dvorišča; če pa ti starši omogočijo še malce tekmovanja s sovrstniki, te navdušenje obda še toliko bolj.

Tako je bilo dopoldne 11. maja 1952, ko so se malčki in otroci preizkusili v vožnji z majhnimi avtomobilčki, kolesi in skiroji na Cankarjevi cesti v Ljubljani, kjer jih je ujel fotograf Vladimir Simončič – Vlastja.  Ta dan so namreč slavili pionirski dan pomladi. To je bil dan, ko so v Ljubljani in tudi po drugih krajih Slovenije otrokom pripravili marsikakšno veselje. Časopis Tovariš je 8. aprila 1956 poročal o dnevu pomladi kot tistem, ko se otroci učijo da »prav v cvetoči naravi življenje nastaja in poteka po naravnih zakonih in da lahko prirodo sami izboljšujemo in še polepšamo«. Po letu 1950, v času iskanja nesovjetskih poti, se je Zveza pionirjev Jugoslavije pod budnim očesom Zveze komunistov Jugoslavije preoblikovala iz pretežno politične in vojaške organizacije v bolj prijazno najmlajšim prav prek organizacije različnih tekmovanj, zabave in igre. Vzgoja otrok je v pionirski organizaciji potekala na temeljih vrednot socialistične Jugoslavije in patriotizmu, ter v tem duhu nudila različne obšolske kulturne in zabavne dejavnosti.

Lesen skiro, ki ga ta mesec predstavljamo je dve leti starejši od predstavljene fotografije, vsekakor pa je več kot izvrstno služil svojemu namenu, o čemer priča manjkajoče prednje kolo. Spričevalo s samimi peticami je v juniju 1954 botrovalo odločitvi staršev Matije Urbanca, da prvošolček prejme nadvse imenitno darilo. Kamenčke na Gerbičevi cesti v Ljubljani so kmalu teptala dečkova stopala, majhna kolesca skiroja pa po mnogih prevoženih (kilo)metrih makadamskih cest, niso več vzdržala. Kljub neutrudnim popravilom prednjemu kolesu ni bilo pomoči, vseskozi je odpadalo – vse do trenutka, ko ga ni bilo mogoče več vrniti v prvotno stanje. Skiro hranimo od leta 2003.

Predmet meseca

Pisalni stroj

Pisalni stroj

V 105. letu starosti je mednarodno priznani pisatelj Boris Pahor s privoljenjem Vere Sardoč Muzeju novejše zgodovine Slovenije …
Več
Dnevnik fotoreporterja Marjana Cigliča

Dnevnik fotoreporterja Marjana Cigliča

Marjan Ciglič, markantni Dnevnikov fotoreporter, je ustvaril izjemen fotografski opus, ki je danes eden od najbogatejših in nepogrešljivih fondov …
Več

Loading...

X