Koncertni cikel
Glas iz davnine

 

Koncertni cikel
Glas iz davnine
Večerna premišljevanja
Nataša Zupan – sopran
Andrej Zupan – klarinet
Nejc Lavrenčič – klavir

Mlad PerArtem: Marko Erzar – bariton,  Klara Hrovat – klavir

sreda, 6. junij 2018, ob 19.30 Muzej novejše zgodovine Slovenije – Cekinov grad

Cikel Glas iz davnine obeta prav poseben večer. Na koncertu Večerna premišljevanja bo moč slišati samospeve, ki poleg glasu in klavirja vključujejo še klarinet. Pred sopranistko Natašo Zupan, klarinetistom Andrejem Zupanom in pianistom Nejcem Lavrenčičem, se bosta z uvodnim koncertom predstavila baritonist Marko Erzar in pianistka Klara Hrovat, ki sta bila izbrana na natečaju Mlad PerArtem. Oba študenta na Akademiji za glasbo v Ljubljani bosta izvedla samospeve različnih avtorjev, stilov in jezikov, ki jim je skupna tema ljubezni.
Poleg bolj znanega Schubertovega Pastirja na skali in Spohrovih Nemških pesmih bosta na programu tudi dela še živečih slovenskih skladateljev A. Ajdiča in B. Glavine.

Program: F. Schubert, L. Spohr, R. Schubert, F. P. Tosti, D. Jenko, J. Ipavec, G. Faure A. Ajdič in B. Glavina

Nataša Zupan je bila že kot odlična študentka izbrana za predstavnico Akademije na mednarodni akademiji Praga – Dunaj – Budimpešta. Kot mlada in obetavna pevka pa je ob zaključku študija prejela štipendijo društva Richarda Wagnerja, ki ji je omogočila izobraževanje v tujini in ogled znamenitih predstav v Wagnerjevem gledališču, v Bayreuthu.
Leta 2012 je z velikim uspehom debitirala v vlogi Musette, v Puccinijevi operi La Boheme na odru SNG Opera in balet Ljubljana. Kot solistka je nastopila z orkestrom SNG Opere in baleta Ljubljana, orkestrom HNK Ivana Zajca, z orkestrom Akord, z orkestrom Mandolina Ljubljana, orkestrom RTV Slovenija, s kvartetom Camerata Labacensis, z All Capone Štrajh Triom in mnogimi drugimi doma in v tujini. Med slednjimi velja omeniti sodelovanje s kvartetom Amfir iz St.Petersburga leta 2016, s katerim je na največjem mednarodnem glasbenem festivalu Evmelia v Grčiji izvedla dela Mozarta. Svoja dela ji radi zaupajo v izvedbo tudi slovenski skladatelji in številna med njimi je posnela za arhiv RTV Slovenija.

Andrej Zupan, slovenski klarinetist, pedagog in dirigent deluje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Prej je 15 let deloval kot klarinetist Simfonikov RTV Slovenija in istočasno kot solo klarinetist orkestra SNG Opera in balet Ljubljana. Vodi številne mojstrske tečaje za klarinet v Sloveniji in tujini in je član žirij na številnih mednarodnih tekmovanjih. Kot klarinetist in dirigent je posnel 21 zgoščenk. Je soavtor prve slovenske monografije o klarinetu. Kot klarinetist in dirigent koncertira doma in po svetu.

Nejc Lavrenčič – pianist
Nejc Lavrenčič je šolanje pričel na SGBŠ Maribor v razredu Tatjane Dvorak. Kasneje je postal tudi varovanec pianistke in pedagoginje Marine Horak. Dodiplomski in magistrski študij je opravljal na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v razredu A. Madžara in J. Michielsa. Poleg klavirja je magistriral še iz komorne igre, sočasno pa opravil še specialistični študij na področju interpretacije samospeva pod okriljem Uda Reinemanna in njegovih gostujočih umetnikov.
Koncertno deluje v Sloveniji, Franciji, Belgiji, Španiji, Hrvaški, Italiji, Švici, koncertne turneje so ga popeljale tudi na gostovanja v ZDA, Kanadi in Aziji. Sodeluje s priznanimi tujimi in domačimi umetniki kot so pevci Sabina Cvilak, Marcos Fink, Mojca Vedernjak, Theresa Plut, Juliette de Massy, Cristina Segura, Artur Rozek, Darko Vidic, Katja Konvalinka, Arianna Rinaldi, Soumaya Hallak ter instrumentalisti Andrej Zupan, Luka Železnik, Magdalena Sas, Isabel Dunlop in drugi. Je prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, priznanj za ustvarjalnost in štipendij. Redno snema za Radio Slovenija.
Samostojno deluje koncertno in pedagoško na področju klavirske in komorne igre ter interpretacije samospeva. Je umetniški vodja Kulturno umetniškega zavoda PerArtem in koncertnega cikla Glas iz davnine v SNG Opera in balet Maribor ter v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.
Njegovo delovanje na področju samospeva je bilo na Ministrstvu za kulturo prepoznano z:
»Pianist Nejc Lavrenčič velja za enega najvidnejših slovenskih interpretov v glasbeni zvrsti samospeva in komorne glasbe. […] Tako po obsegu kot kakovosti izkazuje pomemben prispevek k slovenski kulturi […] Kot pianist in specialist bogati slovenski kulturni prostor z vrhunskim glasbenim poustvarjanjem v žanru samospeva in s tem daje pomemben prispevek k razvoju poklica instrumentalista.«

Novice

Od avstro-ogrske krone do dinarja

Od avstro-ogrske krone do dinarja

Vljudno vabljeni na predavanje mag. Aljoše Ivanovića: Od avstro-ogrske krone do dinarja – menjava denarja na območju Slovenije po 1 …
Preberi več
Prva svetovna vojna na razglednicah

Prva svetovna vojna na razglednicah

Vljudno vabljeni na predavanje Milana Škrabca: Prva svetovna vojna na razglednicah, ko bo v sredo, 10. oktobra 2018, ob 18 …
Preberi več
Obvestilo

Obvestilo

Sporočamo vam, da koncert iz cikla Glas iz davnine, napovedan za četrtek, 11. oktobra 2018, odpovedujemo. Morebiten nov datum bomo …
Preberi več

Loading...

Deli

X