Dokumenti o zahodni meji

AVGUST

Na prvi pogled povsem običajni mapi imata izjemno mesto v slovenski zgodovini. V njih najdemo raznovrstno gradivo, med drugim zemljevide, statistične podatke, ipd. Z gradivom, ki je bilo prevedeno v angleščino, ruščino in francoščino, je jugoslovanska delegacija argumentirala svoje ozemeljske zahteve drugim delegacijam na pariški mirovni konferenci (27. julij – 15. oktober 1946).

Rezultat konference so bile mirovne pogodbe, ki so jih 10. februarja 1947 sklenile države zmagovalke in poraženke druge svetovne vojne (brez Nemčije in Japonske). Za Slovenijo je predvsem pomemben 15. september 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ki je takratni Jugoslaviji dodelila velik del Primorske.

Več o tem boste izvedeli tudi na novi občasni razstavi, ki jo odpiramo v mesecu septembru: Začasna meja. Življenje in hrepenenje v coni A.

 

Predmet meseca

Obtežilnik

Obtežilnik

Pred desetimi leti je Slovenija v komajda četrtem letu sobivanja v skupnosti evropskih držav, kot prva izmed novih držav članic …
Preberi več
Otroški smučarski čevlji

Otroški smučarski čevlji

Kot predmet meseca januarja in letnemu času primerno predstavljamo par otroških smučarskih čevljev Alpina. Narejen za prve smučarske korake …
Preberi več

Loading...

Deli

X