Dokumenti o zahodni meji

AVGUST

Na prvi pogled povsem običajni mapi imata izjemno mesto v slovenski zgodovini. V njih najdemo raznovrstno gradivo, med drugim zemljevide, statistične podatke, ipd. Z gradivom, ki je bilo prevedeno v angleščino, ruščino in francoščino, je jugoslovanska delegacija argumentirala svoje ozemeljske zahteve drugim delegacijam na pariški mirovni konferenci (27. julij – 15. oktober 1946).

Rezultat konference so bile mirovne pogodbe, ki so jih 10. februarja 1947 sklenile države zmagovalke in poraženke druge svetovne vojne (brez Nemčije in Japonske). Za Slovenijo je predvsem pomemben 15. september 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ki je takratni Jugoslaviji dodelila velik del Primorske.

Več o tem boste izvedeli tudi na novi občasni razstavi, ki jo odpiramo v mesecu septembru: Začasna meja. Življenje in hrepenenje v coni A.

 

Predmet meseca

Figurice Ciciban

Figurice Ciciban

Tovarna Ciciban je otroški svet konec 70. let 20. stoletja poživila s pomočjo lesenih figuric iz živalskega in rastlinskega sveta …
Preberi več
PROTESTNA TRANSPARENTA ANTONA TOMAŽIČA

PROTESTNA TRANSPARENTA ANTONA TOMAŽIČA

Pred tridesetimi leti – junija in julija 1988 – je Anton Tomažič, pozneje član Slovenske demokratske zveze (SDZ) in volilnega …
Preberi več

Loading...

Deli

X