Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije Vas vabita na predavanje dr. Mihe Šimca:

Kurat Katz med fikcijo in resnico

Vojaška duhovščina slovenskih dežel v prvi svetovni vojni

Predavanje bo v četrtek, 15. marca 2018 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Dr. Miha Šimac, rojen 1981 v Kranju, je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani (smer zgodovina – teologija) z enotnim delom Vojaške bolnišnice v Ljubljani 1914 -1918. Je soavtor knjige z naslovom Patriae ac humanitati, kjer je predstavil delovanje vojaške sanitete v času prve svetovne vojne, s posebnim poudarkom na glavnem mestu Kranjske. Leta 2013 je z disertacijo o vojaških kuratih iz slovenskih dežel v času prve svetovne vojne doktoriral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Je sodelavec Inštituta za cerkveno zgodovino na Teološki fakulteti v Ljubljani in asistent pri Katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo.

V sodobnosti v očeh mnogih še vedno prevladujejo vse tiste značilnosti, ki jih je Jaroslav Hašek v sloviti satiri o dobrem vojaku Švejku ovekovečil v liku pivskega bratca, nesmrtnega kurata Otta Katza. Pred nami je torej ta literarna podoba vojaškega duhovnika, ki – kakor ugotavlja ameriški zgodovinar Patrick J. Houlihan – tudi v današnji družbi vpliva na predstavo o delovanju vojaške duhovščine, zlasti med prvo svetovno vojno. Ti opisi na eni strani, na drugi strani pa skorajda hagiografske pohvale v resnici odpirajo vprašanja o tem, kakšna je bila stvarna podoba vojaškega duhovnika v tem obdobju. Kaj je mogoče o njihovem življenju in delu izvedeti iz arhivskih virov?

 

Novice

Vsak otrok naj se rodi resnično zaželen!

Vsak otrok naj se rodi resnično zaželen!

Vljudno vas vabimo na predavanje mag. Maje Vehar z naslovom »Vsak otrok naj se rodi resnično zaželen!«: Prizadevanja za spolno …
Preberi več
Samo idealisti

Samo idealisti

Vabimo Vas na predstavitev dokumentarca Samo idealisti / Junaška in tragična zgodba primorskih padalcev, ki bo v torek, 20. marca …
Preberi več
Vojna bolnišnica Sternthal

Vojna bolnišnica Sternthal

Vljudno vabljeni na predavanje Nataše Kolar: Vojna bolnišnica Sternthal/ Strnišče pri Ptuju 1915-1918, …
Preberi več

Loading...

Deli

X