Biti begunec: Evropska zgodba

Projekt Evropa za državljane: Biti begunec: Evropska zgodba

8. februar – 25. marec 2018

Izgnanstvo in begunstvo sta že stoletja del evropske izkušnje in pripovedovanja. Zakoreninjena sta v družinskih zgodovinah in prisotna v lokalnih pripovedovanjih, vendar pa sta bila deležna le malo pozornosti na uradnih prostorih kulturnega spomina. Projekt Biti begunec: Evropska zgodba (Flucht europäisch erzählen. Being Refugee: a European Narrative) se osredotoča na prikazovanje zgodb in zgodovine beguncev v Evropi 20. in 21. stoletja, v prostorih, ki so tradicionalno posredniki zgodovine: v muzejih.

Predmeti, ki so nekoč pripadali beguncem, in so razstavljeni v partnerskih institucijah projekta, pripovedujejo zgodbe, ki nas opominjajo, da je begunstvo splošna evropska izkušnja – dejstvo, ki ga je potrebno izpostaviti in deliti kot del splošne evropske kulturne zavesti.

V 2018 bo razstava še na Reki (marec), v Novem Sadu (marec), v Tuzli (april) in na Dunaju (maj – december) ter na spletu od maja.

Ekipa projekta

Matična ustanova: Avstrijska akademija znanosti, Inštitut za kulturne študije in gledališko zgodovino (Austrian Academy of Sciences, Institute of Culture Studies and Theatre History)

Partnerice projekta:

Muzej Vzhodne Bosne (Tuzla – BA), Pomorski in zgodovinski muzej hrvaškega primorja (Reka – HR), Vojvodinski muzej (Novi Sad – RS), Muzej novejše zgodovine Slovenije (Ljubljana – SI), Dunajski muzej (Dunaj – AT), Univerza Eberhard Karls v Tübingenu (Tübingen – DE), Univerza v Leipzigu (Leipzig – DE), Univerza Lazarski (Varšava – PL)

Finančni podpornik: Program Evropa za državljane (Evropska komisija, EACEA Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo), Urad zveznega kanclerja Avstrije za umetnost in kulturo (The Arts and Culture Division of the Federal Chancellery of Austria)

Občasne razstave

Argumentirano in civilizirano/1988

Argumentirano in civilizirano/1988

Fotografska razstava se javnosti predstavlja ob 30–letnici dogodkov, ki so bili pred kuliso vsesplošne jugoslovanske krize osemdesetih let …
Preberi več
Otto Dix: Der Krieg / Vojna

Otto Dix: Der Krieg / Vojna

Otto Dix: Der Krieg / Vojna; Grafike 1920-24. Razstava bo na ogled od 30. marca do 6. maja 2018 v …
Preberi več
Tone Stojko - Kuba 1978

Tone Stojko – Kuba 1978

Stojkove fotografije obiskovalca vodijo v vrvež kubanskih ulic in v intimo zgradb ob njih, med nastopajoče slovenske in jugoslovanske umetnike …
Preberi več

Loading...

Biti begunec: Evropska zgodba

Biti begunec: Evropska zgodba

Biti begunec: Evropska zgodba

Deli

X