Biti begunec: Evropska zgodba

Projekt Evropa za državljane: Biti begunec: Evropska zgodba

8. februar – 25. marec 2018

Izgnanstvo in begunstvo sta že stoletja del evropske izkušnje in pripovedovanja. Zakoreninjena sta v družinskih zgodovinah in prisotna v lokalnih pripovedovanjih, vendar pa sta bila deležna le malo pozornosti na uradnih prostorih kulturnega spomina. Projekt Biti begunec: Evropska zgodba (Flucht europäisch erzählen. Being Refugee: a European Narrative) se osredotoča na prikazovanje zgodb in zgodovine beguncev v Evropi 20. in 21. stoletja, v prostorih, ki so tradicionalno posredniki zgodovine: v muzejih.

Predmeti, ki so nekoč pripadali beguncem, in so razstavljeni v partnerskih institucijah projekta, pripovedujejo zgodbe, ki nas opominjajo, da je begunstvo splošna evropska izkušnja – dejstvo, ki ga je potrebno izpostaviti in deliti kot del splošne evropske kulturne zavesti.

V 2018 bo razstava še na Reki (marec), v Novem Sadu (marec), v Tuzli (april) in na Dunaju (maj – december) ter na spletu od maja.

Ekipa projekta

Matična ustanova: Avstrijska akademija znanosti, Inštitut za kulturne študije in gledališko zgodovino (Austrian Academy of Sciences, Institute of Culture Studies and Theatre History)

Partnerice projekta:

Muzej Vzhodne Bosne (Tuzla – BA), Pomorski in zgodovinski muzej hrvaškega primorja (Reka – HR), Vojvodinski muzej (Novi Sad – RS), Muzej novejše zgodovine Slovenije (Ljubljana – SI), Dunajski muzej (Dunaj – AT), Univerza Eberhard Karls v Tübingenu (Tübingen – DE), Univerza v Leipzigu (Leipzig – DE), Univerza Lazarski (Varšava – PL)

Finančni podpornik: Program Evropa za državljane (Evropska komisija, EACEA Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo), Urad zveznega kanclerja Avstrije za umetnost in kulturo (The Arts and Culture Division of the Federal Chancellery of Austria)

Občasne razstave

Sledi resničnega

Sledi resničnega

Hanno Hardt (1934–2011), predavatelj in publicist, je več kot 30 let poučeval na univerzi v Iowi, po upokojitvi leta 2002 …
Več
Skozi okno

Skozi okno

Že od 19. stoletja je okno – odprtina v steni stavbe – simbol vizije in priljubljeni motiv številnih slikarjev in …
Več
(R)evolucija muzeja 1948 -2018

(R)evolucija muzeja 1948 -2018

Muzej novejše zgodovine Slovenije letos praznuje 70-letnico obstoja. Ta jubilej smo počastili z veliko občasno razstavo: (R)evolucija muzeja 1948-2018 …
Več

Biti begunec: Evropska zgodba

Biti begunec: Evropska zgodba

Biti begunec: Evropska zgodba

Deli

X