Zborovanje v podporo četverici na Trgu osvoboditve (današnjem Kongresnem trgu), Ljubljana, 21. junij 1988.

Foto: Tone Stojko

Ob fotografski razstavi

Argumentirano in civilizirano/1988

Ob 30 – letnici JBTZ

vas v torek,  22. maja 2018 ob 18.15, vabimo v Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23 v Ljubljani na pogovor  z  avtorjema razstavljenih fotografij Tonetom Stojkom in Nacetom Biziljem.

Pogovor bo vodil takratni odgovorni urednik Radia Študent in član kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic, danes urednik Sobotne priloge časopisa Delo dr. Ali Žerdin.

Dvodelna fotografska razstava se javnosti predstavlja ob obletnici dogodkov, ki so bili pred kuliso vsesplošne jugoslovanske krize osemdesetih let povod za takojšen in množičen odziv slovenske civilne družbe.

Aretacije civilistov in podoficirja JLA, zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti po začetnicah njihovih priimkov znanih kot JBTZ (Janša Janez, Borštner Ivan, Tasić David in Zavrl Franci), so spodbudile številne protestne akcije in zborovanja, ki jih je večinoma organiziral sočasno ustanovljeni Odbor za varstvo človekovih pravic.

Izbor fotografij Toneta Stojka, Naceta Bizilja, Edija Šelhausa, Marjana Cigliča in Janeza Bogataja iz fondov Muzeja novejše zgodovine Slovenije, obiskovalca vodi na mesta zbiranja, med množice nazorsko in starostno različnih posameznikov in skupin, ki so v podpori obtoženi četverici/JBTZ argumentirano in civilizirano nasprotovale kršenju temeljnih človekovih pravic.

Novice

Od avstro-ogrske krone do dinarja

Od avstro-ogrske krone do dinarja

Vljudno vabljeni na predavanje mag. Aljoše Ivanovića: Od avstro-ogrske krone do dinarja – menjava denarja na območju Slovenije po 1 …
Preberi več
Prva svetovna vojna na razglednicah

Prva svetovna vojna na razglednicah

Vljudno vabljeni na predavanje Milana Škrabca: Prva svetovna vojna na razglednicah, ko bo v sredo, 10. oktobra 2018, ob 18 …
Preberi več
Obvestilo

Obvestilo

Sporočamo vam, da koncert iz cikla Glas iz davnine, napovedan za četrtek, 11. oktobra 2018, odpovedujemo. Morebiten nov datum bomo …
Preberi več

Loading...

Deli

X