SLOVENIJA 1991/1992

SLOVENIJA 1991/1992

Avtorica razstave: Nataša Strlič

Fotografska razstava: Slovenija 1991/1992

Ob 25. obletnici odhoda Jugoslovanske ljudske armade smo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije pripravili dokumentarno – fotografsko razstavo Slovenija 1992.

Razstava »Slovenija 1991/1992« je zanimiv fotografski sprehod po obdobju vzpostavljanja, nastanka in dobrega leta življenja nove države Slovenije.

Obiskovalca popelje v čas zadnjih poskusov obstoja socialistične Jugoslavije, razglasitve slovenske samostojnosti in njene posledične obrambe, uvedbe lastnega denarja – tolarja, nastanka novih meja pa tudi uveljavljanja Slovenije kot samostojne in s strani drugih priznane države na evropskem in svetovnem zemljevidu.

Nakaže hkratno in sprememb polno notranjepolitično dogajanje in tudi danes aktualno problematiko beguncev, ki so v Slovenijo prišli iz  Hrvaške in Bosne in Hercegovine, kjer so v tem obdobju izbruhnili medetnični spopadi. Poseže še na področje ustanavljanja novih, tudi športnih organizacij in sodelovanja športnikov na tekmovanjih najvišjega ranga pod novo, slovensko zastavo.

Do sedaj redko ali nikoli predstavljenih 18 črno – belih fotografij Naceta Bizilja, Marjana Cigliča, Toneta Stojka in Edija Šelhausa iz fotografskih fondov Muzeja novejše zgodovine Slovenije tematsko dopolnjuje zaključni del stalne razstave »Slovenci v 20. stoletju«.
NA OGLED: 27. oktober 2016 – 28. november 2016

Izbrane podobe XX. stoletja

Lep pozdrav, saj veš čigav …

Lep pozdrav, saj veš čigav …

V desetletjih po drugi svetovni vojni se je, tako kot drugod po Evropi, s splošno modernizacijo nekdanje skupne države začel ...
Preberi več
Lesket ujetih trenutkov

Lesket ujetih trenutkov

Mineva petdeset let od smrti fotografa Boža Štajerja, enega izmed izjemnih fotografskih mojstrov, katerih življenjski opus hranimo v Muzeju novejše ...
Preberi več
Ljubljana pred sto leti

Ljubljana pred sto leti

Na razstavi, ob stoletnici Majniške deklaracije, prikazujemo 43 fotografij iz življenja Ljubljane in njenih prebivalcev med prvo svetovno vojno ...
Preberi več
Loading...

Otvoritev 26.10.2016

Otvoritev 26.10.2016

Otvoritev 26.10.2016

Pin It on Pinterest

Delite to objavo

z vašimi prijatelji