Stalna razstava Slovenci v XX. stoletju

Stalna razstava do 2018

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije smo leta 1996 po nekajletnih strokovnih pripravah odprli stalno razstavo Slovenci v XX. stoletju.

Virtualne razstave 2019

Sledi resničnega

Hanno Hardt (1934–2011), predavatelj in publicist, je več kot 30 let poučeval na univerzi v Iowi, po upokojitvi leta 2002 …

Hirošima in Nagasaki

Spominski muzej miru v Hirošimi (Hiroshima Peace Memorial Museum), Muzej novejše zgodovine Slovenije in Slovenski center PEN, želimo obuditi spomin …

Virtualne razstave 2018

R(e)volucija muzeja 1948 - 2018

Muzej novejše zgodovine Slovenije letos praznuje 70-letnico obstoja. Ta jubilej smo počastili z veliko občasno razstavo: (R)evolucija muzeja 1948-2018, ki se bo sprehodila skozi štiri obdobja muzeja.

Otto Dix: Der Krieg / Vojna

Podob vojne nisem slikal zato, da bi preprečil nove vojne. Tako domišljav pač nisem. Slikal sem jih, da bi izgnal duhove vojnih doživetij. Otto Dix

V iskanju svobode: 1968-2018

Razstava je del mednarodnega projekta V iskanju svobode: 1968-2018 (In Search of Freedom: 1968-2018), katerega izhodišče je postavljeno v razumevanje leta 1968 nekoč in danes.

Biti begunec: Evropska zgodba

Izgnanstvo in begunstvo sta že stoletja del evropske izkušnje in pripovedovanja. Zakoreninjena sta v družinskih zgodovinah in prisotna v lokalnih pripovedovanjih.

Argumentirano in civilizirano/1988

Fotografska razstava se javnosti predstavlja ob 30-letnici dogodkov, ki so bili pred kuliso vsesplošne jugoslovanske krize osemdesetih let povod za takojšen in množičen odziv slovenske civilne družbe.

Virtualne razstave 2017

Začasna meja

Razstava obeležuje 70-letnico nastanka zahodne slovenske meje. Posveča se orisu življenja na območju Julijske krajine pred nastankom meje leta 1947 in s spomini prebivalcev odstira kompleksne odnose v pokrajini v času zavezniške vojaške uprave (ZVU).

Vitrine

Razstava Vitrine spomina je razstava o sedanjih in nekdanjih prebivalcih širše Kočevske, o ljudeh, ki se s tem prostorom tako ali drugače identificirajo.

Lesket ujetih trenutkov

Mineva petdeset let od smrti fotografa Boža Štajerja, enega izmed izjemnih fotografskih mojstrov, katerih življenjski opus hranimo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Mobiliziranci v nemško vojsko

Razstava prikazuje nove rezultate preučevanja teme in sicer vermanšaft na Gorenjskem, služenje v državni delovni službi in nemški vojski ter ugotovljeno število prisilno mobiliziranih.

Lep pozdrav, saj veš čigav

V desetletjih po drugi svetovni vojni se je, tako kot drugod po Evropi, s splošno modernizacijo nekdanje skupne države začel razvijati tudi množični turizem.

Že dolgo nismo videli in slišali ...

Fotografska razstava Janeza Bogataja obiskovalca popelje v nacionalno zapleteno, gospodarsko krizno, politično negotovo a hkrati glasbeno bogato obdobje v dobrem desetletju pred razpadom Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Kuba 1978

Stojkove fotografije obiskovalca vodijo v vrvež kubanskih ulic in v intimo zgradb ob njih, med nastopajoče slovenske in jugoslovanske umetnike na festivalu.

Virtualne razstave 2016

Samostojni!

Razstava je hkrati poklon fotoreporterjem in maloštevilnim fotoreporterkam, ki so s fotografijo odločno in pogumno kreirali vizualno podobo ključnih dogodkov v slovenski zgodovini.

Po ljubljanskih ulicah

Štirideset fotografskih podob, številnih znanih slovenskih fotoreporterjev, obiskovalcem prikažejo podobo Ljubljane, vse tja do dni, ko so se po mestih ulicah prestolnice vozili zgolj tramvaji in kočije.

Nikoli jim ni bilo bolje?

Gostujoča razstava Muzeja istorije Jugoslavije iz Beograda s pomenljivim vprašanjem Nikoli ni bilo bolje? sprašuje, nagovarja in predstavlja modernizacijo vsakdanjega življenja v povojni socialistični Jugoslaviji (1945-1991).

Virtualne razstave 2015

Pot domov

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije smo v sodelovanju s sedemnajstimi sodelujočimi slovenskimi muzeji pripravili razstavni projekt z naslovom Pot domov.

Dan zmage

Naslov razstave 9. maj 1945 je izbran zaradi svojega simbolnega pomena. Fotografije predstavljamo so izdelane v 3D tehniki.

EMEE

V okviru projekta EMEE – Eurovizija: muzeji razstavljajo Evropo smo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v marcu 2015 k sodelovanju povabili 15 mladih in 15 muzejskih strokovnjakov.

Kobetov tarok

Razstava Kobetovega Taboriščnega taroka predstavlja izjemno delo, ki ga je arhitekt Boris Kobe ustvaril ob osvoboditvi koncentracijskega taborišča Allah leta 1945.

Virtualne razstave 2014

Take vojne si nismo predstavljali

Leto 2014 je zaznamovano s 100-letnico vélike vojne in tako smo se z razstavo želeli pokloniti in izkazati spoštovanje vsem, ki jim je vojna na tak ali drugačen način zaznamovala življenja.

Himalajski vodja Aleš Kunaver

Razstava obuja spomin na Aleša Kunaverja, ki je v pionirskem obdobju slovenskega himalajizma kot vodja šestih himalajskih odprav naše alpiniste popeljal v sam svetovni vrh.

Zaprašene podobe

Razstava predstavlja nabor skupno 39 fotografij iz skupno 4000 ohranjenih posnetkov. Oblikovana je v štiri tematske sklope preko katerih prikazuje pestrost Cerarjevega ustvarjanja.

Virtualne razstave 2013

GOTO 1982

Razstava računalnikov in računalniške kuture na slovenskem je bila odprta ob 30-letnici računalnika ZX Spectrum. Leta 2013 je gostovala v TMS v Bistri.

Prekomorci

Zgodba slovenskih prekomorcev se je začela z raznarodovalnim projektom fašistične Italije in nacistične Nemčije: po dolžnosti so bili italijanski vojaki, prisilno nemški vojaki in prisilno vključeni v italijanske posebne bataljone.

Virtualne razstave v Brestanici

Trapisti

V obnovljenem gradu Rajhenburg v Brestanici, je Muzej novejše zgodovine Slovenije, ki ima na gradu svojo muzejsko enoto, odprl novo stalno razstavo Trapisti v Rajhenburgu.

Slovenski izgnanci 1941-1945

Nova stalna razstava Slovenski izgnanci 1941-1945 v petih sklopih predstavlja izgon Slovencev med drugo svetovno vojno. Predstavljen je predvsem izgon, ki ga je izvajal nemški okupator.

X